De Horecaportier/Uitsmijter

De Horecaportier/Uitsmijter

Word toch tijd om even onze mening en die van vele horecaportiers met ons voor te leggen.

Zoals iedereen wel doorheeft komen er steeds meer nieuwsberichten over portiers die worden mishandeld/aangereden/gestoken/beschoten, hoe triest het dan ook is. En waarom? Om redenen uiteenlopend van geweigerd worden (Trek dan ook geen trainingspak aan als je gaat stappen!!??) tot aan het ingrijpen bij een EHBO geval (Want ja, portiers zijn eerder aanwezig dan de ambulance) waar ze niet van gediend zijn.

Nu zou je denken; “Jullie worden toch extra beschermt?”. Het antwoord; Alles behalve! Portiers tegenwoordig hebben een enorm lastig en onrespectvol beroep. Bezoekers zien je of niet staan of zien je alleen als een boze enge man of vrouw die bestaat enkel om andere mensen te pesten. Ze vergeten echter dat wij er staan om te zorgen voor de veiligheid van de club of het cafe, de medewerkers en de bezoekers. Dit doen wij door ons eigen leven (raar of niet, zo’n vaart loopt het wel tegenwoordig) voor ze te wagen. Want de verkeerde persoon weigeren of inspringen bij een calamiteit net op het foute moment kan al tot een aanslag op ons leven leidden.

En wat krijgen we ervoor? Enorm grondig onderzoek door justitie of wij ons werk wel goed hebben gedaan en niet iemand verkeerd aan hebben geraakt, een avond werken waarin ons thuisfront in de stress zit over in wat voor staat ze ons terug thuis krijgen. En uiteraard verdienen we ook nog…Helaas verdient een timmerman nog beter dan dat een horecaportier tegenwoordig doet.
Voorheen was dit niet erg, want je kreeg een aantrekkelijke fooi. Maar helaas ook daarop is al het respect niet meer terug te zien, want op een goede avond kom je misschien net aan de 5 euro.

Maar! Gelukkig kunnen en mogen we ons wel verdedigen! Alleen met onze handen, want iets extras krijgen we niet en mogen we niet. Oja en als er een vechtpartij in de tent is, wilt justitie eigenlijk dat de beveiliger erbij gaat staan en vraagt of ze alsjeblieft willen stoppen zonder iemand aan te raken.
De frustratie en het ongeloof word steeds hoger en hoger, het risico dat wij lopen word steeds hoger, we worden steeds minder beschermd en het word ons door justitie alleen maar lastiger gemaakt.

Naar onze mening is het tijd voor veranderingen, wat stel ik voor? Als volgt:

– Een strengere screening voor de hele sector beveiliging.
– Dat we met zijn allen wat minder de markt verpesten en voor normale tarieven bij horeca gelegenheden gaan staan.
– Dat de horecaportiers na de strenge screening verdedigingsmiddelen krijg zoals bijvoorbeeld pepperspray/handboeien/gummiknuppel.
– Dat wij niet om elk wissewasje ons moeten verantwoorden bij de rechter, waarom wij een klap terug hebben gegeven als wij aan worden gevallen.

Kleine opsomming van de acties tegen portiers als voorbeeld:

– Zaterdag 20-01-2018, Auto rijd in portier
https://www.bd.nl/brabant/gewonden-bij-ruzie-grootste-disco-van-brabant-automobilist-rijdt-in-op-portier~a30ffa38/

– Zaterdag 20-01-2018, 15 Stappers belagen portier
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2738951323/15+stappers+belagen+portier+van+kroeg+in+Breda,+man+uit+Oisterwijk+opgepakt.aspx

– Zaterdag 20-01-2018, Portier geschopt en geslagen
https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/portier-geschopt-en-geslagen-in-bergen-op-zoom-door-cafeneacute-bezoeker~a7e1d29b/

Rob de Winter
Reaction Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *