Amstelveen College uit angst gesloten, toch rellen uitgebroken

Berichtgeving van het AD
Het Amstelveen College zou vandaag feestelijk afscheid nemen van examenkandidaten, maar de school sloot de deuren uit angst voor rellen. Een groep jonge relschoppers kwam toch naar de school om onrust te stoken.

© Lorenzo Derksen/Inter Visual Studio

De school had beveiligers met honden ingehuurd, die de scholieren op afstand probeerden te houden. De jongeren hadden eieren en vuurwerk bij zich. De politie pakte één scholier op vanwege het beledigen van een handhaver, die door de relschopper zou zijn bespuugd. Er komt een strafrechtelijke onderzoek.

In een e-mail aan ouders en leerlingen liet de schoolleiding weten dat ze via diverse kanalen, waaronder social media, gelezen hebben dat leerlingen de feestelijkheden ernstig wilden verstoren. Het zou gaan om leerlingen van zowel binnen als buiten de school. Directeur Anke de Peuter: ,,Zowel de conciërge als ouders kregen die signalen, de oproep was om te komen ‘rellen’ op de school en vuurwerk mee te nemen.”

Signalen

De schoolleiding nam die signalen serieus en stapte naar de politie voor advies. Samen is besloten om de activiteiten te annuleren omdat de veiligheid, ook van de andere leerlingen, niet kon worden gegarandeerd. ,,1700 leerlingen in totaal moeten de school met fiets en tas veilig kunnen verlaten, en daar zitten ook kinderen van twaalf en dertien tussen.”

Dat betekent ook dat de eerste twee lesuren voor niet-examenklassen niet doorgingen. Normaal gesproken barst daarna het feest los, ingeleid door een examenstunt van de schoolverlaters. Of de leerlingen die toch naar school kwamen om vuurwerk af te steken worden gestraft, is nog onduidelijk. Ik moet eerst weten wie het precies zijn, en omdat dit de laatste lesdag moeten we ook nog kijken of mentoren misschien nog in gesprek kunnen met de leerlingen die het voor anderen, die hun tijd op school wel op een leuke manier wilden afsluiten, hebben verpest”, aldus De Peuter.

Of dit de laatste examenstunt ooit was op de Amstelveense School? ,,Daar moeten we samen maar eens even heel goed over na gaan denken.”

Uit de hand

Examenstunts op middelbare scholen lopen regelmatig uit de hand. Vaak worden stunts te ver doorgevoerd, of komen leerlingen uit andere klassen of van buiten de school op de examenstunt af om er nog een schepje bovenop te doen. Zo gooiden leerlingen van het IJburg College in Amsterdam vorig jaar eieren op de politie.

Op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert (CSB) in Amsterdam deden leerlingen er nog een schepje bovenop. Ze gooiden niet alleen met eieren, maar ook met stenen en vuurwerk.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten

zelfverdediging

Nieuwe ontwikkeling in de Beveiliging

In een samenwerking tussen Reaction Security en Defensive.Solutions hebben zij afgelopen jaar traingingen ontwikkeld gericht op Beveiligers. De trainingen die zij hebben ontwikkeld zijn na

2019

Negatieve Aspecten 2019

In 2019 hebben we een hoop positieve stappen gezet, we zijn gegroeid en hebben ons enorm kunnen onderscheiden binnen de beveiliging markt. Normaal zijn we

robdewinter

Rob de Winter verteld

In teken van het 10 jarig bestaan van Reaction Security wil ik hierbij graag 1 van de situaties delen welke er onder andere voor hebben